Privat udlejning hitter, men kræver omtanke

Inviterer du lejere indenfor, eller flytter du selv ind i andres hjem i sommerferien? Så er der lige nogle ting, du bør være opmærksom på. Forsikringsoplysningen bringer de gode råd.

​Udlejningstjenester som fx Airbnb er med til at gøre det populært og nemt både at leje sin egen bolig ud og bo i andres hjem i sommerferien.

Men hvordan er du som udlejer stillet, hvis den, der lejer din bolig, stikker af med dine ting eller ødelægger noget værdifuldt? Og hænger du selv på regningen, hvis du ødelægger noget, mens du bor i en andens hjem?

Udlejning af dit eget hjem

Din forsikring dækker normalt ikke tyveri eller hærværk begået af en lejer, fordi du selv har givet lejeren adgang til din bolig.
Hvis dine ting bliver ødelagt ved et uheld, kan det måske være dækket, hvis du har en udvidet dækning for andre såkaldte ”pludselige skader” – men typisk ikke, hvis der er tale om ridser, småskrammer osv. Tjek den konkrete dækning i din forsikringsaftale.

– Man bør helt klart tænke over, om der er værdifulde ting, man kan gemme af vejen eller måske helt fjerne fra hjemmet, mens det er lejet ud. Et godt råd er også at sørge for at få en skriftlig lejekontrakt og at tage et depositum, der kan dække mindre skader, siger konsulent Anja Lintrup Sørensen fra Forsikringsoplysningen.

Når du lejer andres bolig

Normalt dækker ens ansvarsforsikring, hvis man under et besøg kommer til at ødelægge andres ting.

– Men det gælder altså ikke, hvis du laver skader i en bolig, som du selv har lejet i sommerferien. Årsagen er, at det i lejeperioden bliver sidestillet med dine egne ting, da du så at sige har udlejers ting i din varetægt. Man hænger med andre ord som udgangspunkt selv på regningen, forklarer Anja Lintrup Sørensen.

Hun råder til, at man gør sig det klart, hvad der præcist er aftalt i lejekontrakten om ansvar og forsikringsforhold.

– Er du skyld i, at der sker skade hos andre end udlejeren, fx hvis du glemmer at lukke for vandhanen og vandet løber ned til en underbo, kan det være dækket af din private ansvarsforsikring, som er en del af din indboforsikring, siger Anja Lintrup Sørensen. Hun råder til, at man altid kontakter sit forsikringsselskab, hvis der opstår et uheld.

Lejebolig i udlandet

Lejer man en bolig i udlandet, kan der være dækning på nogle rejseforsikringer, hvis man har en særlig ferielejlighedsdækning. Det kan man tjekke på sin rejseforsikring.

​​Kilde: Forsikring og Pension